Wiberg začinske smjese za polutrajne kobasice

Unapređenjem tehnologije izrade polutrajnih i trajnih mesnih proizvoda, stvaraju se gotove začinske smjese za svaku kobasicu (hrenovka, posebna, parizer…). Daljnji korak je da se sa začinskom smjesom pakiraju i sredstva koja najčešće označavamo kao aditivi (fosfati, antioksidansi, bojila i dr.) pa tako postoje tzv. Combi-smjese. Proizvođač onda pri izradi polutrajnih kobasica osim sirovine dodaje još samo sol.

Klasične polutrajne kobasice

U ovoj su skupini proizvodi što su vjerojatno najrašireniji po načinu izvedbe i najpoznatiji po svojim komercijalnim nazivima (jeger, tirolska, kranjska, debrecinska, bečka, šunkarica itd.). Stoga su i začinske kompozicije specifične i odgovaraju jednom izazovu da su prilagođene za navike i pokrajine u kojima ljudi žive, pa makar bili jedni od drugih udaljeni samo desetak kilometara.

Trajne kobasice

One predstavljaju također izazov, ali za proizvođača, jer kvalitetno i tehnološki ispravno napravljena trajna kobasica ponos je njegovog rada. To su ujedno komercijalno najvrijedniji proizvodi, pa je uspjeh utoliko veći. Wiberg gotove začinske smjese (začini i sredstva za zrenje) i različite starter kulture pridonose tom uspjehu na najbolji mogući način.


Paštete, želei, krvavice

U ovom su dijelu mogućnosti kreacije i inovativnosti u stvaranju gotovog proizvoda nebrojene. Tako i ideje i recepture ovih interesantnih proizvoda stalno podliježu novitetima, iako su npr. želei i krvavice sezonski proizvodi. Ono što se u nas akceptira kao pašteta to je u inozemstvu ustvari mesni namaz. Kod njih su paštete posve drugi proizvodi koje naši proizvođači gotovo i ne znaju, niti proizvode. Eto područja za proširenje proizvodnog programa.

Trajni suhomesnati proizvodi

Zanimljivost kod ovih visokovrijednih i priznatih mesnih specijaliteta je da se metodom soljenja zajedno sa začinskom smjesom postiže osim atraktivnog izgleda (boje) i osobit miris domaćeg sušenog mesa te neponovljiv okus u različitim začinskim varijantama.

Kuhane šunke i polutrajni suhomesnati proizvodi

Kuhane šunke i polutrajni suhomesnati proizvodi nezaobilazan su dio ponude jednog proizvođača mesnih prerađevina. pod pojmom kobasice uvije imamo percepciju okruglog proizvoda, no ovdje je mogućnost formiranja raznih oblika i vanjskog ukrašavanja gotovog proizvoda nešto gdje si proizvođač može slikovito rečeno dati oduška i po čemu može najlakše biti prepoznatljiv. U začinskom smislu stoji nam također vrlo bogata paleta izbora okusa.


Aditivi, začinska sredstva, konzervansi

Dodaci mesnim proizvodima (obično ih prate oznake E-brojevima) kojima se poboljšava boja, okus, miris, održivost i sprečava kvarenje proizvoda od mesa. Primjena im je ograničena Pravilnikom o prehrambenim aditivima i strogo se kontroliraju količine koje se dodaju u proizvod. U granicama prosječnog konzumiranja su dozvoljeni aditivi sigurni pri konzumiranju prehrambenih proizvoda pa tako i onih izrađenih od mesa.

Bio-proizvodi

Bio proizvodi čine jedan novi trend proizvoda vezan uz današnji način prehrane, sa sastojcima kontroliranog biološkog porijekla, proizvedenih bez genetskih modificiranih sirovina. Također su bez pojačivača okusa, bez laktoze i bez glutena.