Unapređenjem tehnologije izrade polutrajnih i trajnih mesnih proizvoda, stvaraju se gotove začinske smjese za svaku kobasicu (hrenovka, posebna, parizer…). Daljnji korak je da se sa začinskom smjesom pakiraju i sredstva koja najčešće označavamo kao aditivi (fosfati, antioksidansi, bojila i dr.) pa tako postoje tzv. Combi-smjese. Proizvođač onda pri izradi polutrajnih kobasica osim sirovine dodaje još samo sol.
U ovoj su skupini proizvodi što su vjerojatno najrašireniji po načinu izvedbe i najpoznatiji po svojim komercijalnim nazivima (jeger, tirolska, kranjska, debrecinska, bečka, šunkarica itd.). Stoga su i začinske kompozicije specifične i odgovaraju jednom izazovu da su prilagođene za navike i pokrajine u kojima ljudi žive, pa makar bili jedni od drugih udaljeni samo desetak kilometara.
One predstavljaju također izazov, ali za proizvođača, jer kvalitetno i tehnološki ispravno napravljena trajna kobasica ponos je njegovog rada. To su ujedno komercijalno najvrijedniji proizvodi, pa je uspjeh utoliko veći. Wiberg gotove začinske smjese (začini i sredstva za zrenje) i različite starter kulture pridonose tom uspjehu na najbolji mogući način.
U ovom su dijelu mogućnosti kreacije i inovativnosti u stvaranju gotovog proizvoda nebrojene. Tako i ideje i recepture ovih interesantnih proizvoda stalno podliježu novitetima, iako su npr. želei i krvavice sezonski proizvodi. Ono što se u nas akceptira kao pašteta to je u inozemstvu ustvari mesni namaz. Kod njih su paštete posve drugi proizvodi koje naši proizvođači gotovo i ne znaju, niti proizvode. Eto područja za proširenje proizvodnog programa.
Zanimljivost kod ovih visokovrijednih i priznatih mesnih specijaliteta je da se metodom soljenja zajedno sa začinskom smjesom postiže osim atraktivnog izgleda (boje) i osobit miris domaćeg sušenog mesa te neponovljiv okus u različitim začinskim varijantama.
Kuhane šunke i polutrajni suhomesnati proizvodi nezaobilazan su dio ponude jednog proizvođača mesnih prerađevina. pod pojmom kobasice uvije imamo percepciju okruglog proizvoda, no ovdje je mogućnost formiranja raznih oblika i vanjskog ukrašavanja gotovog proizvoda nešto gdje si proizvođač može slikovito rečeno dati oduška i po čemu može najlakše biti prepoznatljiv. U začinskom smislu stoji nam također vrlo bogata paleta izbora okusa.
Dodaci mesnim proizvodima (obično ih prate oznake E-brojevima) kojima se poboljšava boja, okus, miris, održivost i sprečava kvarenje proizvoda od mesa. Primjena im je ograničena Pravilnikom o prehrambenim aditivima i strogo se kontroliraju količine koje se dodaju u proizvod. U granicama prosječnog konzumiranja su dozvoljeni aditivi sigurni pri konzumiranju prehrambenih proizvoda pa tako i onih izrađenih od mesa.
Bio proizvodi čine jedan novi trend proizvoda vezan uz današnji način prehrane, sa sastojcima kontroliranog biološkog porijekla, proizvedenih bez genetskih modificiranih sirovina. Također su bez pojačivača okusa, bez laktoze i bez glutena.